top of page

Februari - Sista chansen att använda det "naturliga" kylskåpet

Nu börjar vi så smått gå mot ljusare och lite varmare tider, och med det skulle jag vilja slå ett slag för att använda det "naturliga" kylskåpet - dvs det vi har utomhus! Och vad jag pratar om är att passa på att rensa kylskåpet medans det fortfarande är kallt nog att under tiden kunna ställa ut kylvarorna ute. Det gör hela jobbet så himla mycket lugnare och smidigare. Jag har precis gjort det själv och det känns lika bra varenda gång!


  • Börja med att se till så att du kan stänga av kylskåpet, det kommer behöva stå öppet en del och bara onödigt att låta extra energi gå åt när det inte behövs. Mitt eget kylskåp har dessutom ett larm som går igång om jag har kylskåpet öppet för länge!

  • Ta nu fram några stycken kylväskor och andra väskor som går att stänga och som kanske lämpligen är av storleken större.

  • Ta eventuellt en bild på hur det ser ut i kylskåpet innan du börjar tömma. Dels för att det är kul att jämföra mot det skinande resultatet när du är klar med städningen, men också för att du lättare ska komma ihåg hur hyllor och förvaringslådor är placerade.

  • Härefter kan du börja tömma kylskåpet. Samtidigt som du tömmer kylskåpet - passa på att rensa ut! Det du ska ha kvar låter du gå ner i nån av väskorna, resten passar du på att slänga. Att tänka på när du rensar är såklart bäst-före-datum och annat som har stått och blivit gammalt, men kanske också sådant som blivit dubbletter som du kan passa på att slå ihop. På det sättet blir du av med onödiga förpackningar och frigör utrymme.
  • Ställ ut väskorna med alla kylvaror i kylan utanför dörren!

  • Nu är kylskåpet tomt sånär som på hyllor och förvaringslådor. Ta ut även dessa och passa på att diska och torka av allt. Använd text ett köksspray och tvätta och torka av alla ytor inne i kylskåpet ordentligt.

  • Innan du nu sätter tillbaka alla hyllplan och lådor passa på att fundera på om du vill ha det exakt likadant som innan (kika ev. tillbaka på fotot i steg 3) eller om det är något du kan förbättra. Tänk på vad som används mest och minst och överskådlighet. Kanske sätta mjölkpaket och liknande på översta hylla istället för i facken i dörren? Kanske öka avstånden mellan några hyllor? Ta en liten funderare och sätt sen tillbaka hyllorna och facken.

  • När du nu ska börja ställa tillbaka alla kylvarorna - tänk i kategorier! När det kommer till förvaring är det alltid bra att tänka i kategorier, så även i kylskåpet. Tex. mejeriprodukter på en hylla/ett fack, pålägg som smör, ost, skinka etc på en hylla, alla syltburkar och liknande på en annan. Grönsaker i en låda, har du flera lådor till grönt kan du tänka rotfrukter i en och tomat/sallad/gurka i en annan. Försök tänka kategorier så långt det går så blir det både lättare att hitta och hålla ordning för alla i familjen.

  • Nu ska det vara klart! Glöm inte sätta på kylskåpet igen - och att njuta av ett fräscht kylskåp med fräscht innehåll! Lycka till!

26 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commenti


bottom of page