top of page

Mars - rätt tid att skapa ordning i dina fönster

Uppdaterat: 4 apr.

Första vårmånaden är här och med det bästa tiden att plantera om dina krukväxter. Skönt att få fint i fönstren med välmående växter i ny fräsch jord. Under några månader har de stått i lite vila i en mörkare och torrare miljö. Med ny jord och en kruka i rätt storlek får tillväxtsäsongen en bra start och nya blad, rötter och skott frodas. Ledsna växter med gulnade blad och hängande grenar i trånga krukor känns inte harmoniskt eller tillfredsställande att omge sig med. Nej, även det drar ner känslan av ordning och harmoni i hemmet. Satsa på att bara ha sådant i fönstren som du tycker om och som mår bra så mår du bättre själv också! Ta för vana att plantera om en gång om året och ha en bestämd dag i veckan när du vattnar dina blommor. Tips att ha en påminnelse i din kalender.

Kan man vara utomhus och göra jobbet kombinerar man lite härlig vårkänsla med nyttan att få fint i sina fönster.  1. Börja med att ta ut växten ur den gamla krukan, vricka försiktigt på krukan om det behövs. Ta bort gammal jord från rotklumpen samt gamla, bruna eller torra rötter med handen eller en sekatör.

  2. Har plantan växt och behöver en ny kruka, välj en som är 1-2 storlekar större än den gamla. Fyll botten med lecakulor. Ps. Visste du att det går även bra att använda småsten eller porslinsskärvor.

  3. Häll på lite ny jord och placera klumpen i krukan. Fyll sedan på med mer ny jord runt om. Ibland behöver man hjälpa till att packa och trycka till jorden lite lätt. Under några veckor har jag haft en gammal Elefantöra i vatten för att ge den en nystart. Nu har den fått nya rötter och jag passar på att plantera den i kruka igen också.

  4. Skaka eller stöt krukan lätt mot bordet så att jorden sätter sig och fylls ut mellan rötterna jämnt i krukan. Tryck lite lätt på jorden, inte klumpen.

  5. Sist men inte minst; vattna ordentligt med rent vatten och fyll eventuellt på med lite mer jord. Vänta med att vattna igen tills jorden blivit torr.

  6. Har du nu en ny ytterkruka är det ju särskilt roligt att ställa tillbaka blomman i fönstret. Ha så kul och njut av resultatet!

38 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page