top of page

Maj - Skapa "klädje" i din garderob

Klädje… precis vad det låter, kläder som väcker glädje, eller Spark Joy som Marie Kondo hade sagt. Och det är vad detta blogginlägg kommer att handla om, hur du ska tänka för att skapa Din drömgarderob, som du inte kan sluta titta på.

Om du som jag brukar stoppa undan din vinter- respektive sommargarderob, brukar maj vara en lagom tid att göra bytet inför sommaren. Ett perfekt tillfälle att samtidigt rensa och organisera bland dina kläder.


Före- och efterbild på kunds garderob.


Är du redo att rensa och organisera ALLA dina kläder, dvs ta det första steget i en s.k. KonMari-resa, som är just kategorin kläder? Om att ta ALLT känns överväldigande kan du istället bestämma dig för att gå igenom en eller flera underkategorier. Tex alla toppar, blusar och alla underdelar.

När du har bestämt dig för att börja, visualisera också hur din garderob ser ut när du är klar med din rensning. Den bilden kan du sedan ha i bakhuvudet om det under resans gång skulle kännas motigt att fortsätta.

Kläder samlade på en soffa.

Starta med att samla allt som ingår i kategorin kläder. Leta upp och plocka fram allt från garderoberna, men även sånt som ligger undanstoppat i andra skåp, lådor, förråd, vind etc. Allt ska fram! Lägg allt på tex sängen eller soffan. Att samla allt på ett och samma ställe gör att du får en uppfattning kring hur mycket du faktiskt äger, vilket brukar vara mer än man tror…

Och nu börjar det roliga; att rensa. Tänk positivt och lyssna till ditt hjärta när du rensar bland dina kläder. Välj vad du vill behålla, snarare än att rensa bort det du inte vill ha kvar. Tag varje plagg i din hand och känn efter om detta är DU, väcker detta glädje för Dig? Passar plagget din nuvarande livsstil? Om allt stämmer ska du känna ungefär som ett litet pirr i kroppen. Fundera också över hur mycket du verkligen behöver. Behöver jag verkligen 50 par strumpor? 20 T-shirts etc. När använde jag den här sist? Skulle jag köpa den igen…? De plagg du väljer att sortera ut, säg Tack för den här tiden. Eller bara tänk det för dig själv. Kanske har du lärt dig att rosa inte var din färg trots allt, eller kanske är det något du burit på en resa eller fest. Tacka för den tiden! Att känna tacksamhet är alltid bra, och att säga Tack gör det lättare att göra sig av med sakerna. Fortsätt kategori, för kategori. Börja tex med dina toppar, sen blusar, skjortor, etc. Arbeta dig igenom hela din klädhög. Tänk inte på hur du ska förvara under tiden utan ta dig igenom hela rensningen först för att som nästa steg ta tag i förvaringen.

Det du rensat ut - försök att göra dig av med det direkt. Låt det inte bli stående och "samla damm". Lämna gärna det som är helt och rent till välgörenhet så kan kläderna leva vidare och förhoppningsvis ge någon annan lite "klädje".


Före- och efterbild på kunds lådor.


Nu har du klart för dig vad du vill behålla och du kan fortsätta med att organisera och optimera din förvaring. Vik det som passar att vika såsom toppar, tröjor och underdelar etc. och häng sådant som klänningar, blusar, skjortor, kavajer, jackor. Förvara allt efter kategori, dvs lika med lika. Att förvara färg koordinerat är att föredra, men inget måste. Tänk på att utgå från hur du vill ha det, din situation och dina möjligheter att på ett tillfredställande sätt underhålla förvaringen. Själv rekommenderar jag alltid att vika och förvara så mycket som möjligt upprätt. Mer får plats, det blir mer lättöverskådligt och det blir lättare att hålla snyggt i lådorna.


Före- och efterbild på kunds lådor.


Sådär! Gratulerar till att du har tagit dig igenom första kategorin i din KonMari-resa och att du nu har en "klädjefull" garderob som är helt enligt dina preferenser och din livsstil! Bara till att njuta!


Drömmer du om en garderob som sprider "klädje", men känner att projektet blivit för stort och du har svårt att hitta tid och ork för att få det gjort? Jag finns här för dig! Tveka inte att höra av dig och boka in ett konsultationssamtal så diskuterar vi Ditt projekt och hur vi tillsammans kan få det gjort!

28 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page