top of page

April = Vårstädning

Uppdaterat: 13 maj

Så underbart när våren kommer, knoppar brister och det riktigt spritter i hela kroppen! När ljuset kommer tillbaka är det så mycket man vill göra. Att tex fräscha upp hemmet med lite vårstädning känns väldigt skönt!

För min bästa kompis mamma betydde vårstädning att gå igenom och städa HELA hemmet. Vi brukade få följa med till sjön när hon skurade trasmattorna med grönsåpa på bryggan. Riktigt så stort behöver det inte vara (även om det är ett härligt barndomsminne för mig). Jag tänkte istället tipsa om några mindre saker man kan göra för att få in vårkänsla i hemmet.


Garderob med ljusa kläder

För att återknyta till KonMari®-metoden börja med att rensa. Ta en titt i garderoben och rensa ut sådant som inte längre passar eller helt enkelt inte längre Spark Joy för dig. Har du små barn gör en check även i deras garderob. Kanske är det så att vissa leksaker har gjort sitt också? Om du har plats och möjlighet häng undan vinterjackor, tjocka tröjor och vinterskor för att göra plats åt ”sommargarderoben”.


I tex badrums- och medicinskåp gör en check och rensa ut om något blivit för gammalt eller inte används längre och torka av i skåp och lådor.


När det kommer till köket tycker jag det är extra skönt att få städat där man förvarar mat. Kolla av utgångsdatum och slå ihop om det blivit dubbletter, även här torka av i och på skåp och skåpsluckor, och varför inte använda dammsugaren för att göra rent i lådorna. 


FÖRE EFTER

Om du vill göra det lite extra fint så passa på att ta bort tråkiga förpackningar och slå över innehållet i fina glasburkar och burkar istället, det brukar finnas att fynda på second hand. Märk upp med etiketter om du vill. Har du inte redan gjort det så organisera också dina matvaror efter kategori och hur dem används. Jag har tex en låda för kryddor nära spisen, en annan låda med pasta, ris och nudlar och en tredje låda med mjöl och liknande.


Krukväxt med nya skott

I tidigare inlägg har jag tipsat om att plantera om krukväxterna, har du inte hunnit med det så funkar det fint även in i april. Jag planterade om en porslinsblomma i mars och den stortrivs i sin nya jord och större kruka, hela fyra nya skott har kommit på bara en månad. Så tillfredställande och fint att se.


En klassiker när det kommer till vårstädning är såklart att putsa fönstren en vacker vårdag. Vill man gå åt det mer miljövänliga hållet så kan du blanda ditt eget putsmedel på 1 dl ättika, 4 dl vatten och 1 msk diskmedel. Torka sen av fönstren med ihopknycklat tidningspapper så blir det inga ränder!


För övrigt brukar man ha en känsla av att vilja ljusa upp hemmet så fundera även på om du kan byta ut tex kuddar och filtar på soffa och säng, och även gardinerna. Byt ut mörkt och murrigt mot lätta textilier i ljusa färger.


Sist men inte minst - glöm inte bort att ha roligt och gör det som Spark Joy för dig! Tipsa gärna tillbaka i kommentarsfältet - vad och hur gör du när du vårstädar? Kram Helena


47 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page